Bilety

Kuc szetlandzki

« Zwierzęta
Kuc szetlandzki

Pochodzi z Wysp Szetlandzkich i Orkadów. Do dziś żyje w stanie półdzikim, w surowych warunkach klimatycznych swojej pierwotnej ojczyzny. Obecnie rozpowszechniony prawie na całym świecie, najliczniej w Wielkiej Brytanii i w Niemczech. Kuc szetlandzki z natury jest odporny na niesprzyjające warunki atmosferyczne. Jego pokrywa włosowa zmienia się wraz z porami roku. Zimowe futro w połączeniu z obfitą grzywą i ogonem doskonale chroni przed zimnem i wiatrem na wyspach. Pomimo swego miniaturowego wzrostu (ok. 107 cm) zaliczany jest do najsilniejszych koni na świecie. Potrafi uciągnąć ładunek dwukrotnie większy od swojej masy ciała, podczas gdy przeciętny koń ciągnie transport stanowiący połowę masy jego ciała.

Odżywia się trawami, ziarnem zbóż. W swoim naturalnym środowisku podczas zimy wygrzebuje spod śniegu trawę i mech, a nad brzegiem morza niekiedy zjada wymywane przez fale algi.
Ciąża: 11 miesięcy. Matka karmi źrebię tak długo, dopóki nie urodzi następnego. Długość życia: do 30 lat.

Warto wiedzieć:
Został udomowiony ponad 2000 lat temu. Używany był jako zwierzę juczne i pociągowe. Od lat 40. XIX wieku w Wielkiej Brytanii pracował pod ziemią w kopalniach węgla kamiennego jako koń pociągowy. W dzisiejszych czasach cieszy się popularnością na różnych pokazach, jako kucyk dla dzieci, jako przewodnik dla niewidomych oraz w programach terapeutycznych (hipoterapii) dla dzieci.

  • nazwa łacińska: Equus caballus   
  • nazwa angielska: Shetland Pony

Przyjaciele ZOO