Bilety

Krokodyl kubański

« Zwierzęta
Krokodyl kubański

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Występuje na obszarach bagiennych Kuby: Zapata Swamp i Lanier Swamp. Zamieszkuje mokradła słodkowodne.

AKTYWNOŚĆ

Sprawnie i szybko porusza się po lądzie, potrafi wykonywać skoki dzięki wyjątkowo silnym tylnym kończynom. Dobrze umięśniony ogon pomaga zarówno w skokach, jak i pływaniu. Większość czasu, w odróżnieniu od innych gatunków krokodyli, spędza na lądzie.

ODŻYWIANIE

Głównie żółwie, ponadto ryby i ssaki. Zęby (66-68) są doskonale przystosowane do miażdżenia pancerzy żółwi. Młode żywią się stawonogami i małymi rybami.

ROZMNAŻANIE

Gody odbywają się w marcu. Samica od maja do czerwca tworzy gniazdo w kształcie kopca i składa w nim od 30 do 40 jaj. Inkubacja trwa od 58 do 70 dni.

WARTO WIEDZIEĆ

Jedną z przyczyn zagrożenia dla gatunku są nielegalne polowania, które znacznie wzrosły od lat 90. Mięso tych gadów jest sprzedawane do prywatnych restauracji obsługujących turystów lub konsumowane przez lokalnych mieszkańców.

  • nazwa łacińska: Crocodylus rhombifer
  • nazwa angielska: Cuban Crocodile
  • IUCN Red List – CR – krytycznie zagrożony
  • Konwencja Waszyngtońska – CITES – Załącznik I
  • objęty ESB (Europejski Program Hodowlany)

Przyjaciele ZOO