Bilety

Kot pustynny

« Zwierzęta
Kot pustynny

(daw. kot arabski)

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Północna Afryka, południowo-zachodnia i środkowa Azja. Piaszczyste tereny pustynne, pokryte rzadką roślinnością.

AKTYWNOŚĆ

Prowadzi głównie nocny tryb życia. Doskonale przystosowany do życia w ekstremalnych warunkach pustyni. Potrafi ze zdumiewającą szybkością kopać nory w piasku, które podczas upałów w ciągu dnia lub zimnych nocy, służą mu za schronienie.

ODŻYWIANIE

Poluje samotnie, głównie na drobne gryzonie, niekiedy na niewielkie ptaki, jaszczurki, węże oraz stawonogi. Nadmiar pokarmu na następny posiłek ukrywa pod piaskiem.

ROZMNAŻANIE

Po ciąży, trwającej około 66 dni, samica rodzi 3 młode. Noworodki mają masę od 39 do 80 g, bardzo szybko rosną. Dojrzałość seksualną osiągają w wieku 14 miesięcy. Długość życia: do 13 lat w ogrodach zoologicznych.

WARTO WIEDZIEĆ

Kot arabski osiąga masę ciała od 1,5 do 3,5 kg. Dość długie włoski, rosnące między palcami stóp i tworzące futrzaną poduszeczkę, zapobiegają zapadaniu się w piasek oraz izolują od rozgrzanej jego powierzchni. Głównym zagrożeniem dla gatunku jest degradacja środowiska naturalnego oraz „polowania dla sportu”.

  • nazwa łacińska: Felis margarita harrisoni
  • nazwa angielska: Sand Cat
  • status zagrożenia: IUCN Red List LC – least concern/mniejszej troski
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Załącznik I
  • EEP – gatunek objęty europejskim programem hodowlanym