Bilety

Konura nandaj

« Zwierzęta
Konura nandaj

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Gatunek ten pochodzi z Argentyny, Boliwii, Brazylii i Paragwaju; zamieszkuje tam lasy i sawanny. Istnieje kilka dzikich populacji w Buenos Aires i Kalifornii.

AKTYWNOŚĆ

Są bardzo towarzyskie i często gromadzą się podczas żerowania. Na noclegowiskach może zebrać się kilkaset ptaków. Poza sezonem lęgowym wszystkie ptaki budują duże komunalne schronienia.

ODŻYWIANIE

Konury żywią się nasionami, owocami, orzechami, jagodami, kwiatami i pąkami kwiatowymi. W rejonach gdzie żerują na uprawach, są uważane za szkodniki.

ROZMNAŻANIE

Papuga buduje gniazdo w dziuplach drzew, gdzie składa 3-5 jaj. Zniesienie składa się 3-5 jaj, które wysiadywane są przez 24 dni. Po 8 tygodniach pisklęta stają się samodzielne.

WARTO WIEDZIEĆ

Ponieważ konura nandaj jest blisko spokrewniona z konurą słoneczną, jendaj oraz niebieskobrzuchą, pojawiają się hybrydy międzygatunkowe w obrębie tej grupy ptaków.

  • łacińska nazwa: Aratinga Nenday
  • nazwa angielska: Nanday Parakeet
  • Status zagrożenia: IUCN –Red List – LC – least concern/ mniejszej troski

Przyjaciele ZOO