Bilety

Kondor wielki

« Zwierzęta
Kondor wielki

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Zamieszkuje zachodnią część Ameryki Południowej począwszy od zachodniej Wenezueli aż do Ziemi Ognistej. Spotykany w Kolumbii, Boliwii, Peru, Chile
i Argentynie. Żyje w górach i na pustyniach.

AKTYWNOŚĆ

Jest to zwierzę o aktywności dziennej; większość czasu spędza szybując i wypatrując pokarmu. Wypoczywa w dużych grupach składających się zarówno
z młodych jak i dorosłych osobników, przesiadujących wspólnie na półkach skalnych.

ODŻYWIANIE

Kondory są w przeważającej mierze padlinożerne, ale zdarza się, że polują na małe ssaki, ptaki, a także plądrują z jaj i piskląt gniazda ptaków morskich.

ROZMNAŻANIE

Są monogamiczne, a pary łączą się na całe życie. Składają 1 jajo co 2 lata. Gniazda nie budują, a jajo wysiadywane jest przez 54 do 58 dni wprost na półce skalnej. Rodzice dzielą obowiązki wychowania potomka aż do momentu opuszczenia przez młode gniazda, czyli do 7 miesiąca życia, choć pisklę pozostaje
pod ich okiem do 2 roku życia.

WARTO WIEDZIEĆ

Maksymalny wiek kondora żyjącego na wolności to około 50 lat, natomiast najstarszy żyjący w zoo kondor, pochodzący z natury, żył prawie 80 lat.

  • nazwa łacińska: Vultur gryphus
  • ochrona: IUCN Red List – VU – vulnerable/ zagrożony
  • CITES Załącznik I
  • objęty Europejskim Programem Ochrony Zwierząt – EEP (European Endangered Species Programme)