Bilety

Kob moczarowy

« Zwierzęta
Kob moczarowy

(daw. KOB LICZI)

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Afryka Południowa. Równinne obszary trawiaste, wilgotne łąki, tereny zalewowe graniczące z bagnami.

AKTYWNOŚĆ

Aktywny najczęściej we wczesnych godzinach porannych i po zmierzchu. Liczebność i struktura stada zależna jest od obfitości pożywienia i pory godowej. Samice z młodymi preferują miejsca bardziej wilgotne, samce wybierają tereny bardziej suche. Z natury flegmatyczny. Wąskie, długie, lekkie, rozchylające się na boki racice ułatwiają poruszanie się po grząskim i trudnym terenie.

ODŻYWIANIE

Pokarm stanowią trawy (Echinochloa, Panicum, Brachiaria, Paspalum, Acroceras, Oryza) oraz młode pędy trzcin.

ROZMNAŻANIE

Dojrzałość płciową osiąga w wieku 1,5 – 2 lat. Ciąża: ok. 8 miesięcy. Samica rodzi 1 młode, które karmi mlekiem do 5-6 miesiąca.
Długość życia: do 15 lat w naturze.

WARTO WIEDZIEĆ

Przyczyny zagrożenia dla gatunku: kłusownictwo, polowania komercyjne, susze, budowa zapór dla elektrowni wodnych, które drastycznie zmieniają środowisko.

  • nazwa łacińska: Kobus leche
  • nazwa angielska: Southern Lechwe
  • status zagrożenia: IUCN Red List NT – near threatened/ bliski zagrożenia
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Załącznik II
  • objęty Europejskim Programem Hodowli w oparciu o Księgę Rodowodową – ESB (European Studbook)

Przyjaciele ZOO