Bilety

Kariama czerwonoga

« Zwierzęta
Kariama czerwonoga

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Łąki i łąki w pobliżu rzek i strumieni w Brazylii, Urugwaju, północnej Argentynie.

AKTYWNOŚĆ

Żerują samotnie lub w małych grupach rodzinnych spacerując powoli, szukając zdobyczy w krzakach i trawach. Uśmiercają jaszczurki, węże lub inną zdobycz uderzając nią o ziemię lub skałę. Jeśli ofiara jest zbyt duża aby połknąć ją w całości, dzielą ją na mniejsze kawałki.

ODŻYWIANIE

Żywi się głównie stawonogami, larwami owadów, jaszczurkami, wężami, drobnymi kręgowcami, nasionami i owocami.

ROZMNAŻANIE

Para ptaków lęgi odbywa samotnie na zajmowanym terytorium. Rodzice budują gniazdo na drzewie. Gniazdo to okrągła struktura gałązek wyłożona liśćmi i gliną. Samica jest bardziej zaangażowana w inkubację i karmienie niż samiec. Pisklęta opuszczają gniazdo w wieku jednego miesiąca, ale dorosłe upierzenie osiągają po kolejnych czterech miesiącach.

WARTO WIEDZIEĆ

Zaniepokojony ptak próbuje się ukryć kładąc się na ziemi lub ucieka. Gatunek jest zdolny do szybkiego biegu: ponad 40 km/h. Kariamy wznoszą się w powietrze dopiero wtedy, gdy drapieżnik nie rezygnuje z pościgu.

  • łacińska nazwa: Cariama cristata
  • nazwa angielska: Red-legged Seriema
  • Status zagrożenia: IUCN –Red List – LC – least concern/mniejszej troski

Przyjaciele ZOO