Bilety

Kapodziób

« Zwierzęta
Kapodziób

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Wyspy i wybrzeża południowej Australii. Zamieszkuje otwarte przestrzenie – łąki, uprawy, pastwiska, obrzeża bagien.

AKTYWNOŚĆ

Choć to gęś, niechętnie pływa. Ptak terytorialny, potrafi bronić swojego rewiru bardzo skutecznie, nawet przed większymi od niego napastnikami, także przed ludźmi. Kapodzioby odstraszają intruza biegnąc z rozpostartymi skrzydłami, wydając przy tym dźwięki podobne do chrumkania świni.

ODŻYWIANIE

Trawy, rośliny strączkowe, nasiona.

ROZMNAŻANIE

Gatunek monogamiczny, ptaki łączą się w parę na całe życie. Gniazdo zakładają w wysokiej trawie lub pod krzakiem, zawsze w miejscu z dobrym widokiem
na okolicę. Tylko samica wysiaduje jaja, natomiast młodymi rodzice opiekują się wspólnie.

WARTO WIEDZIEĆ

Kapodzioby mogą pić słoną wodę, dzięki temu są w stanie zamieszkiwać wyspy na morzu.

  • nazwa łacińska: Cereopsis novaehollandiae
  • nazwa angielska: Cape Barren Goose
  • status zagrożenia: IUCN Red List – LC – least concern/ mniejszej troski
  • ochrona: CITES – Załącznik II

Przyjaciele ZOO