Bilety

Kapibara wielka

« Zwierzęta
Kapibara wielka

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Ameryka Południowa. Tereny podmokłe w pobliżu zbiorników wodnych.

AKTYWNOŚĆ

Prowadzi ziemno-wodny tryb życia, najczęściej aktywna o zmierzchu. Żyje w grupach, składających się z 10-30 osobników. Doskonale pływa, pod wodą może przebywać 5 min.

ODŻYWIANIE

Trawy, rośliny przybrzeżne i wodne, kora młodych drzew.

ROZMNAŻANIE

Dojrzałość do rozrodu osiąga w wieku ok. 15 miesięcy. Rozmnaża się przez cały rok, a szczyt aktywności rozrodczej przypada na początek pory deszczowej. Ciąża: 150-165 dni. W miocie od 2 do 8 młodych, które wkrótce po narodzinach zaczynają wstawać i chodzić.

WARTO WIEDZIEĆ

Kapibara wielka jest największym współcześnie żyjącym gryzoniem świata. Osiąga masę ciała nawet do 66 kg!

  • nazwa łacińska: Hydrochoerus hydrochaeris
  • nazwa angielska: Capybara
  • Status zagrożenia: IUCN Red List – LC (mniejszej troski)