Bilety

Kangur rudy

« Zwierzęta
Kangur rudy

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Zachodnia i środkowa Australia. Preferuje zarośla, łąki i siedliska pustynne. Zazwyczaj zamieszkuje otwarte tereny z kilkoma drzewami na wypadek potrzeby schronienia się w cieniu.

AKTYWNOŚĆ

Żyją w grupach 2-4 osobowych. Tworzą je najczęściej samice i ich młode. Samce nie wykazują terytorializmu, walczą o samice tylko w trakcie trwającej rui.
Są aktywne głównie w chłodne wieczory lub w nocy.

ODŻYWIANIE

Żywi się głównie zieloną roślinnością, szczególnie świeżą trawą. W czasie suszy poszukuje zielonych roślin, przebywając na otwartych łąkach i w pobliżu cieków wodnych.

ROZMNAŻANIE

Rozmnaża się przez cały rok. Samica rodzi jedno młode, we wczesnym stadium rozwoju, po zaledwie 33 dniach. Jest ślepe, nieowłosione i mierzy zaledwie 2 cm. Młode rozwija się dalej w torbie lęgowej, w której znajdują się sutki, z których piją mleko matki. Mogą przebywać w torbie nawet około 230 dni!

WARTO WIEDZIEĆ

Skacze na potężnych tylnych łapach i robi to z dużą prędkością, osiągając prędkość nawet 60 km/h. Ich skaczący chód pozwala im pokonać około 8 m w jednym skoku i skoczyć na wysokość prawie 2 m.

  • nazwa łacińska: Macropus rufus
  • nazwa angielska: Red Kangaroo
  • status zagrożenia: IUCN Red List – LC – least concern/ mniejszej troski
  • objęty Europejskim Programem Hodowli w oparciu o Księgę Rodowodową – ESB (European Studbook)