Bilety

Kakadu żółtolica

« Zwierzęta
Kakadu żółtolica

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Występuje na wyspach Indonezji. Zamieszkuje pierwotne i wtórne lasy nizinne, ich obrzeża, zarośla i tereny rolnicze.

AKTYWNOŚĆ

Ten gatunek kakadu jest cichszy niż inne, ale nie znaczy to, że nie potrafi wydawać głośnych dźwięków lub naśladować odgłosów. Para ptaków zwykle przebywa w bliskiej okolicy drzewa, w którym znajduje się dziupla lęgowa.

Długość życia tego gatunku na wolności to 30 lat, w niewoli żyje znacznie dłużej.

ODŻYWIANIE

Żywią się owocami, jagodami, orzechami i nasionami.

ROZMNAŻANIE

Samiec i samica wspólnie wysiadują 2-3 złożone w dziupli drzewa jaja. Samica wysiaduje nocą, samiec za dnia. Pisklęta wykluwają się po 28 dniach,
a po około 3 miesiącach opuszczają dziuplę.

WARTO WIEDZIEĆ

Pomiędzy kakadu a waranem z Komodo występuje współzawodnictwo o dziuple lęgowe, których warany używają w czasie nadrzewnych wspinaczek.

  • nazwa łacińska: Cacatua sulphurea
  • nazwa angielska: Yellow-Crested Cockatoo
  • status zagrożenia: IUCN Red List: CR – critically endangered/ skrajnie zagrożony
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Załącznik I
  • objęty Europejskim Programem Ochrony Zwierząt – EEP (European Endangered Species Programme)

Przyjaciele ZOO