Bilety

Kakadu molukka

« Zwierzęta
Kakadu molukka

Jest ptakiem endemicznym, który niegdyś wystepiował w Indonezji na wyspach Seram, Ambon, Saparua i Haruku na południu archipelagu Moluki. Niestety liczba ptaków spadła, szczególnie w latach 1990. Obecnie prawie cała populacja mieszka na wyspie Seram i nie jest już tak liczna jak niegdyś. Główną przyczyną tej tragedii jest popularność kakadu jako zwierzęcia trzymanego w domach w klatkach.

Kakadu moluka jest ptakiem osiadłym. Zamieszkuje lasy nizinne, w których szuka pokarmu i schronienia oraz dziupli niezbędnych do lęgów. Preferuje lasy pierwotne, lubi drzewa figowe.

Na dietę kakadu składają się jagody, orzechy, nasiona, kokosy, owady i ich larwy. Ptak ten potrafi przytrzymywać jedzenie nogą, podczas gdy dziobem rozłupuje twarde kąski.

Kakadu łączą się w parę na całe życie i mogą podjąć się lęgów o każdej porze roku. Rodzice wysiadują na zmianę 2 jaja, z których po 28 dniach lęgą się pisklęta.

  • nazwa łacińska: Cacatua moluccensis
  • status zagrożenia: IUCN Red List – V (zagrożony), CITES – Załącznik I

Przyjaciele ZOO