Bilety

Jeleń szlachetny

« Zwierzęta
Jeleń szlachetny

Jeleń zamieszkuje Europę, Azję, Afrykę. Człowiek introdukował go też w Ameryce Południowej, Australii i Nowej Zelandii. W Polsce występuje we wszystkich większych kompleksach leśnych. W zależności od zamieszkiwanego regionu różni się wielkością i barwą. Jeleń to zwierzę dzienne, ale ze względu na strach przed drapieżnikami i człowiekiem żeruje o zmroku, a w dzień kryje się w gęstwinie. Pożywienie stanowią pędy, liście, kora i owoce drzew i krzewów, trawy, zboża, zioła, ziemniaki, buraki, a zimą zeschnięte trawy, mchy, porosty, pączki i młode pędy drzew iglastych. Jeleń słynie z pięknego poroża i głośnych ryków podczas zalotów. Okres ten nazywa się rykowiskiem. Rozpoczyna się jesienią. Samce wyzywają rywali i walczą o jak największą liczbę samic. Zapominają przy tym całkowicie o jedzeniu i tracą kilkanaście kilogramów masy ciała. Wiosną gubią poroże. Samice rodzą młode w ukryciu. Młode z łatwością się kamuflują, ich futerko jest pokryte jasnymi plamkami, które imitują plamy słońca na ziemi

  • nazwa łacińska: Cervus elaphus
  • nazwa angielska: Red deer
  • status zagrożenia: IUCN Red List – L (mniejsze ryzyko zagrożenia)

Przyjaciele ZOO