Bilety

Sambar kropkowany

« Zwierzęta
Sambar kropkowany

(daw. JELEŃ ALFREDA)

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Występuje tylko na obszarach leśnych wysp Panay, Negros, Cebu położonych w centralnych Filipinach.

AKTYWNOŚĆ

Zazwyczaj żyją w grupach składających się z trzech do pięciu osobników. Najbardziej aktywne są o zmierzchu i nocą. Dorosłe osobniki osiągają wysokość
od 75 do 80 cm, samice są mniejsze niż samce. Żyją około 17 lat.

ODŻYWIANIE

Żywią się wieloma rodzajami traw, liści i pąków.

ROZMNAŻANIE

Okres ciąży trwa średnio 240 dni, samica rodzi jedno młode. Przez pierwsze 6 miesięcy młode żywi się mlekiem matki. Potomstwo osiąga samodzielność
w wieku 12 miesięcy.

WARTO WIEDZIEĆ

Jest to jeden z najrzadszych ssaków na świecie. Jego żyjąca dziko populacja jest zagrożona ze względu na intensywne polowania oraz wylesianie terenów na których żyją.

  • nazwa łacińska: Rusa alfredi
  • nazwa angielska: Philippine spotted deer
  • status zagrożenia: IUCN Red List – EN (Endangered/zagrożony)
  • objęty Europejskim Programem Ochrony Zwierząt – EEP (European Endangered Species Programme)

Przyjaciele ZOO