Bilety

Jak zwyczajny

« Zwierzęta
Jak zwyczajny

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Azja. Tereny górskie i wyżynne środkowej Azji, północne Indie.

AKTYWNOŚĆ

Zwierzę juczne i pociągowe. Z łatwością przenosi ciężar 150 kg przez strome przejścia górskie. Hodowany niekiedy dla mięsa i mlek. Strzyżone runo służy do produkcji odzieży, koców, sznurów, namiotów. W wysokich górach Tybetu, gdzie nie ma drzew i krzewów, wysuszone odchody jaków są często jedynym opałem.

ODŻYWIANIE

Mało wymagający, zjada trawy, zioła oraz inną skąpą roślinność górską. Bardzo szorstki język ułatwia odrywanie mchów i porostów od skalistego podłoża.

ROZMNAŻANIE

Ciąża trwa 9 miesięcy. Samica rodzi 1 młode raz na 2 lata. Długość życia: do 25 lat.

WARTO WIEDZIEĆ

Jak został udomowiony prawdopodobnie w I tysiącleciu p.n.e. Protoplastą jaka domowego jest jak dziki, który jest znacznie większy i bardziej odporny na bardzo niskie temperatury.

  • nazwa łacińska: Bos grunniens domesticus
  • nazwa angielska: The Domestic Yak
  • Status zagrożenia: IUCN –Red List – VU – vulnerable/ narażony
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Zał. I

Przyjaciele ZOO