Bilety

Hipopotamek karłowaty

« Zwierzęta
Hipopotamek karłowaty

W naturze ten endemiczny gatunek zamieszkuje bagniste, leśne gęstwiny Afryki Zachodniej. Poza okresem godowym prowadzi samotny tryb życia. Jego waga – średnio około 250 kg – jest dziesięciokrotnie mniejsza od wagi hipopotama nilowego. Żywi się młodymi pędami i gałązkami drzew, korzeniami owocami, trawami. Do odrywania kawałków pokarmu używa bardziej grubych i mocnych warg jak zębów. Repertuar wydawanych dźwięków to: chrząkanie, syczenie, piski i parskanie.
Gdańskie hipopotamki karłowate noszą imiona Sapo i Tosia oraz najmłodsza Tanga, urodzona 3 marca 2021 r. To córka tej pary. Samiec przybył do nas z angielskiego ogrodu zoologicznego w Whitney.

Czy wiesz, że …
Ze względu na unikalną strukturę skóry, hipopotamy mają wyjątkowo wysokie wskaźniki utraty wody, trzy do pięciu razy większe niż u człowieka. To dlatego spędzają większość czasu w wodzie.

  • nazwa łacińska: Choeropsis liberiensis
  • nazwa angielska: Pygmy Hippopotamus
  • status zagrożenia: IUCN Red List – E – zagrożony, CITES – Załącznik II
  • EEP – gatunek objęty regionalną, europejską księgą rodowodową

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/zoogda/domains/zoo.gda.pl/public_html/wp-content/themes/web360template/template-parts/blocks/galeria.php on line 8