Bilety

Heloderma arizońska

« Zwierzęta
Heloderma arizońska

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Zamieszkuje tereny południowo – zachodnich Stanów Zjednoczonych oraz północno – zachodniego Meksyku. Wybiera suche tereny pustynne z zaroślami oraz podnóża skalnych gór do wysokości 1500 m n.p.m.

AKTYWNOŚĆ

Większość dnia woli spędzać w ukryciu. Hibernuje podczas chłodnych miesięcy zimowych. Dość powolna, ale potrafi wspinać się na drzewa i kaktusy. Dorosły osobnik może osiągnąć 58 cm długości ciała i ponad 2 kg wagi. Dzięki temu potrafi obyć się bez posiłku nawet przez kilka miesięcy.

ODŻYWIANIE

Żywi się jajami, małymi ptakami, gryzoniami, gadami, niekiedy padliną. Młoda heloderma jest bardzo żarłoczna. Jednorazowy posiłek może stanowić nawet
50% masy jej ciała. Ogromny apetyt pozwala na tworzenie zapasów w organizmie pod postacią tłuszczu gromadzonego w ogonie.

ROZMNAŻANIE

Samica składa, w wykopanej przez siebie jamce, do 12 jaj. Młode wylęgają się wiosną następnego roku. Długość życia wynosi ponad 20 lat.

WARTO WIEDZIEĆ

Heloderma arizońska jest jadowitą jaszczurką. Jej toksyna poddawana jest badaniom naukowym, ponieważ zawiera białko, które może być pomocne w leczeniu cukrzycy typu 2.

  • łacińska nazwa: Heloderma suspectum suspectum
  • nazwa angielska: Reticulate gila monster
  • Status zagrożenia: IUCN –Red List – NT – near threatened/ bliski zagrożenia
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Zał. II
  • objęty Europejskim Programem Ochrony Zwierząt – EEP (European Endangered Species Programme)

Przyjaciele ZOO