Bilety

Golec piaskowy

« Zwierzęta
Golec piaskowy

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Wschodnia Afryka: Dżibuti, Etiopia, Kenia, Somali. Suche tereny piaszczyste z niskimi i nieregularnymi opadami deszczu.

AKTYWNOŚĆ

Tworzy zorganizowaną społeczność na wzór świata pszczół. W kolonii obowiązuje ścisły podział ról. Rozległe korytarze podziemne budowane są zespołowo. Robotnice zdobywają pokarm, sprzątają, opiekują się potomstwem królowej. Do „żołnierzy” należy obrona przed wrogiem, potrafią nawet odstraszyć węża.

ODŻYWIANIE

Podziemne części roślin, głównie bulwy. Dieta jest bogata w celulozę. Wody nie pije, pozyskuje ją z pożywienia.

ROZMNAŻANIE

Prawo do rozrodu posiada tylko jedna samica – królowa. Wybiera z kolonii do rozpłodu od 1 do 3 samców. Ciąża trwa ok. 70 dni.

WARTO WIEDZIEĆ

Zmysł wzroku jest zredukowany. Dobrze rozwinięte są zmysły dotyku, węchu i słuchu. Masa ciała: 28- 42 g. Królowa osiąga masę ciała do 70 g. Golce piaskowe w sprzyjających warunkach mogą dożyć do 30 lat.

  • nazwa łacińska: Heterocephalus glaber 
  • nazwa angielska: Naked Mole-Rat
  • status zagrożenia: IUCN Red List – LC – mniejszej troski

Przyjaciele ZOO