Bilety

Golec piaskowy

« Zwierzęta
Golec piaskowy

Występuje na terenach sawannowych Afryki Wschodniej. Gatunek społeczny, całe życie spędza pod ziemią. Średnia długość ciała dorosłego osobnika wynosi ok. 7,5 cm; masa ciała od 28 do 42 g. Królowa jest największym członkiem kolonii, może ważyć 70 gramów. Mocne mięśnie szczęki i bardzo duże, stale rosnące siekacze doskonale się sprawdzają podczas kopania nowych tuneli i oczyszczania starych. Golce pracują zespołowo, ustawiając się jeden za drugim i przesypując ziemię. Ostatni osobnik wyrzuca ziemię na zewnątrz. Młode golce przystępują do pracy po ukończeniu 3 miesiąca życia. W hierarchii wyższą pozycję zajmują osobniki, które osiągają większe rozmiary. Taki „awans” zapewnia więcej czasu na odpoczynek. Do „żołnierzy” należy obrona przed wrogiem, w razie konieczności potrafią zaatakować nawet węża.
Pokarm stanowią podziemne części roślin, zwłaszcza soczyste bulwy wielu gatunków rosnących na suchych obszarach. Dieta jest bogata w celulozę. Wody nie pije, pozyskuje ją poprzez pożywienie. Młode zjadają również odchody (koprofagia) w celu zwiększenia pobierania składników odżywczych.

Prawo do rozrodu w kolonii posiada tylko jedna samica – królowa. Ciąża trwa około 70 dni. Ponieważ królowa rozmnaża się przez cały rok, jej opieka jest ograniczona. Karmieniem, ochroną, pielęgnacją i przenoszeniem młodych zajmują się inni członkowie społeczności. Długość życia: od 10 do 30 lat.

Warto wiedzieć ….
Naukowcy zauważyli, że golce wykazują niewiele oznak starzenia się i znacznie przekraczają długość życia gryzoni podobnej wielkości. Interesująca dla badaczy jest też ich duża odporność na choroby nowotworowe. W przeciwieństwie do większości innych ssaków, nie są w stanie utrzymać stałej temperatury ciała. Spowalniają tempo utraty ciepła m.in. poprzez wzajemne przytulanie lub wygrzewanie w płytszych tunelach ogrzewanych przez słońce.

  • nazwa łacińska: Heterocephalus glaber 
  • nazwa angielska: Naked Mole-rat
  • status zagrożenia: IUCN Red List – LC – mniejsze ryzyko zagrożenia

Przyjaciele ZOO