Bilety

Gołąb nikobarski

« Zwierzęta
Gołąb nikobarski

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Gołąb ten występuje na małych wyspach i w regionach przybrzeżnych od Wysp Andamańskich i Nikobarskich w Indiach, na wschód przez Archipelag Malajski, po Wyspy Salomona i Palau. Gatunek ten występuje w lasach nizinnych, w tym w lasach bagiennych.

AKTYWNOŚĆ

W poszukiwaniu pokarmu przemieszcza się z grupach z wyspy na wyspę. Nie jest płochliwy i nie unika obecności człowieka. Nocuje na izolowanych wysepkach, gdzie szuka schronienia przed drapieżnikami.

ODŻYWIANIE

Nasiona, owoce i pąki kwiatowe, Ptak czasem połyka niewielkie kamienie, aby lepiej trawić twardy pokarm.

ROZMNAŻANIE

Gniazduje w koloniach, które zakładane są na izolowanych wyspach. Gniazda są zbudowane z luźno ułożonych patyków. Jaja są białe z lekko niebieskim nakrapianiem.

WARTO WIEDZIEĆ

Ten gatunek jest prawdopodobnie najbliższym żyjącym krewnym wymarłego dodo.

  • łacińska nazwa: Caloenas Nicobarica
  • nazwa angielska: Nicobar Pigeon
  • Status zagrożenia: IUCN –Red List – NT – near threatened/ bliski zagrożenia

Przyjaciele ZOO