Bilety

Gibboniec białolicy

« Zwierzęta
Gibboniec białolicy

(daw. GIBBON CZARNY)

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Gatunek ten występuje tylko w Azji Południowo-Wschodniej w Laosie, Wietnamie i południowej części Chin.

AKTYWNOŚĆ

Są to zwierzęta nadrzewne, spędzają większość czasu w koronach drzew. Do przemieszczania się używają ramion, na których huśtają się z gałęzi na gałąź (brachiacja). Mają wyprostowaną postawę ciała, długie kończyny przednie i tylne, nie posiadają ogonów. Samce są czarne z białymi plamami na policzkach, samice są koloru beżowego.

ODŻYWIANIE

Ich dieta składa się głównie z liści i owoców.

ROZMNAŻANIE

Samice osiągają dojrzałość w wieku 6-7 lat, rodzą jedno młode w micie. Ciąża trwa do 7 miesięcy. Młode rodzą się z jasnym futrem, po dwóch latach ich futro zmienia kolor z kremowego na czarne. Samice w okresie dojrzewania powracają do beżowego kolor futra. Potomstwo staje się niezależne w wieku 6-7 lat.

WARTO WIEDZIEĆ

Komunikują się za pomocą niezwykłego śpiewu, który można usłyszeć z dużej odległości. Odgłosy te spełniają rolę ostrzegawczą, obronną, informacyjną oraz stanowią rytuał godowy. Kiedy zwierzęta te staną w pozycji wyprostowanej, ich bardzo długie ręce sięgają im aż po kostki stóp.

  • łacińska nazwa: Nomascus leucogenys
  • nazwa angielska: Northern white-cheeked gibbon
  • Status zagrożenia: IUCN –Red List – CR – critically endangered
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Załącznik I
  • objęty Europejskim Programem Ochrony Zwierząt – EEP (European Endangered Species Programme)