Bilety

Gęś tybetańska

« Zwierzęta
Gęś tybetańska

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Centralna – południowa część Azji oraz stanowiska w zachodniej Europie. Zamieszkuje wysokogórskie jeziora, bagna i rozlewiska, łąki, pastwiska i uprawy powyżej 4000m n.p.m.

AKTYWNOŚĆ

Żyje na dużych wysokościach. Ma organizm przystosowany do trudnych warunków – wiatrów wiejących z prędkością 300m/s i do niskiego ciśnienia.
Większość czasu spędza żerując. Jest gatunkiem migrującym.

ODŻYWIANIE

Roślinność wodna i lądowa, drobne bezkręgowce wodne.

ROZMNAŻANIE

Lęgi odbywa w parach lub w niewielkiej kolonii samic z jednym samcem. Samice wspólnie bronią gniazd. Bywa że składają jaja do sąsiednich gniazd,
aby zwiększyć szanse na udany rozród.

WARTO WIEDZIEĆ

Gatunek ten znany jest ze swych migracji podczas których przelatuje nad Himalajami – powyżej 8500m n.p.m, stąd uważany jest za najwyżej latającego
ptaka na ziemi.

  • nazwa łacińska: Anser indicus
  • nazwa angielska: Bar-headed goose
  • status zagrożenia: IUCN Red List – LC – least concern/ mniejszej troski

Przyjaciele ZOO