Bilety

Flaming chilijski

« Zwierzęta
Flaming chilijski

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Flaming chilijski występuje w Ameryce Południowej od centralnego Peru przez Andy i Urugwaj do Ziemi Ognistej. Zamieszkuje błotniste, płytkie, alkaliczne i słonawe jeziora.

AKTYWNOŚĆ

Są to zwierzęta o dziennym trybie życia. Flamingi są stadne, towarzyskie. Żywią się i gniazdują razem w stadach od kilku do dziesiątek tysięcy osobników.

ODŻYWIANIE

Owady, mięczaki, robaki wodne lub morskie, skorupiaki wodne, inne bezkręgowce morskie, zooplankton, algi, fitoplankton.

ROZMNAŻANIE

Chilijskie flamingi gniazdują w dużych koloniach. Rodzice budują z błota i kamienia kopiec gniazda w kształcie stożka. Samica składa tylko jedno jajo. Zarówno samiec, jak i samica wysiadują ją przez około 26 do 31 dni. Po wykluciu pisklę pozostaje w gnieździe przez kilka pierwszych dni. Po 5-8 dniach młode przenoszą się do dużych żłobków.

WARTO WIEDZIEĆ

Rodzice są w stanie odróżnić swoje potomstwo od innych piskląt w żłobku liczącym do 30 000 ptaków po indywidualnym wywołaniu.

  • nazwa łacińska: Phoenicopterus chilensis  
  • nazwa angielska: Chilean Flamingo
  • status zagrożenia: IUCN Red List – NT – near threatened/ bliski zagrożenia
  • ochrona: CITES – Załącznik II