Bilety

Fenek pustynny

« Zwierzęta
Fenek pustynny

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Afryka Północna i Półwysep Arabski. Tereny pustynne i półpustynne.

AKTYWNOŚĆ

Żyje w grupach rodzinnych. Prowadzi nocny tryb życia. Dzień spędza w wykopanych przez siebie norach, które są zwykle bardzo czyste i starannie usłane.
W okresie wychowu młodych samiec dostarcza pożywienia do nory.

ODŻYWIANIE

Fenki są wszystkożerne i polują na różną zdobycz po zmroku. Lubią owady, gryzonie, ślimaki, jaszczurki, owoce (najbardziej daktyle), rośliny razem z korzeniami oraz jaja.

ROZMNAŻANIE

Sezon lęgowy przypada corocznie w styczniu i lutym, a samice rodzą w marcu lub kwietniu. Fenki są monogamiczne i łączą się w pary na całe życie. Ciąża trwa ok. 50 dni. Samica rodzi 2 – 5 młodych, po ciąży trwającej około 50 dni. Karmi je mlekiem 61 – 70 dni. Pełną dojrzałość młode osiągają w wieku 9 – 11 miesięcy. Długość życia: do 13 lat w hodowli.

WARTO WIEDZIEĆ

Fenek jest najmniejszym przedstawicielem rodziny psowatych. Dorosły osobnik mierzy 40 cm długości i osiąga wagę około 1 kg. Duże ma za to uszy, które zapewniają mu nienaganny słuch, ułatwiające zlokalizowanie zdobyczy.

  • nazwa łacińska: Vulpes zerda
  • nazwa angielska: Fennec Fox
  • status zagrożenia: IUCN – Red List – LC – least concern/ mniejszej troski
  • CITES – Załącznik II
  • EEP – gatunek objęty europejskim programem hodowlanym

Przyjaciele ZOO