Bilety

Eland zwyczajny

« Zwierzęta
Eland zwyczajny

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Południowa Afryka. Tereny sawannowe, półpustynne, równiny górzystych terenów, skraje wilgotnych lasów.

AKTYWNOŚĆ

Aktywny w ciągu dnia i nocy. Tworzy stada składające się od 25 do 60 osobników. Dobrze skacze i biega. Podczas pory suchej często żeruje nocą, kiedy to zawartość wilgoci w roślinach jest większa.

ODŻYWIANIE

Liście, trawy, nasiona, zioła, owoce. Potrafi wykopywać korzenie, bulwy i cebule roślin. Bardzo wytrzymały na brak wody.

ROZMNAŻANIE

Gody odbywają się najczęściej podczas pory deszczowej. Po ciąży trwającej 9 miesięcy, samica rodzi jedno młode. Odżywcze w składniki pokarmowe mleko matki powoduje niezwykle szybki przyrost młodego. Długość życia: do 25 lat.

WARTO WIEDZIEĆ

Największa i najcięższa współczesna antylopa, dorosły samiec może osiągnąć masę ciała do 950 kg, wysokość w kłębie to blisko 2 m.

  • nazwa łacińska : Taurotragus oryx
  • nazwa angielska : Common Eland
  • status zagrożenia: IUCN Red List – LC (mniejszej troski)

Przyjaciele ZOO