Bilety

Daniel zwyczajny

« Zwierzęta
Daniel zwyczajny

(daw. DANIEL PŁOWY)

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Jest to gatunek powszechnie występujący w Europie, żyje w wielu siedliskach, w lasach, na terenach krzewiastych, łąkach i pastwiskach.

AKTYWNOŚĆ

Samca nazywamy bykiem, samice łanią a młody osobnik to ciele. Daniele zwyczajne żyją w stadach, osobne grupy tworzą samice wraz z potomstwem oraz samce. Odżywiają się o świcie i o zmroku, pozostałą część dnia spędzają na odpoczynku.
Samce maja imponujące poroże, które rośnie na nowo co roku. Żyją około 15 lat, w naturze osiągają wiek 8-9 lat.

ODŻYWIANIE

Ich dieta składa się głównie z traw, żołędzi, ziół, krzewów, liści, pąków, pędów i kory. Preferencje żywieniowe są elastyczne i zależne od sezonu i dostępności żywności.

ROZMNAŻANIE

Ciąża trwa do 245 dni. Samica (łania) rodzi jedno młode, od razu po narodzinach wylizuje cielę aby je umyć. Samice ukrywają potomstwo w gęstych zaroślach i wracają do nich kilkukrotnie w ciągu dnia.
Samce (byki) nie uczestniczą w opiece nad młodymi. Sezon godowy (zwany bekowiskiem z powodu odgłosów wydawanych w tym okresie) odbywa się od października do grudnia.

WARTO WIEDZIEĆ

Daniele zwyczajne mają bardzo dobry słuch i węch oraz doskonały wzrok.

  • łacińska nazwa: Dama dama
  • angielska nazwa: Fallow deer
  • status zagrożenia: IUCN Red List – LC (least concern/mniejszej troski)

Przyjaciele ZOO