Bilety

Dama niebieskobrzucha

« Zwierzęta
Dama niebieskobrzucha

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Zamieszkuje Papuę – Nową Gwineę i sąsiadujące archipelagi. Jest spotykana w lasach i na ich obrzeżach, a także na zalesionych terenach podmokłych.

AKTYWNOŚĆ

Przebywa w małych grupach lub parami. Przesiaduje na kwitnących drzewach i krzewach, gdzie szuka pożywienia. Żerujące ptaki są ciche i starają się być niewidoczne. Potrafią jednak być wrzaskliwe i łatwo uczą się naśladować dźwięki.

ODŻYWIANIE

Żywi się owadami we wszystkich stadiach rozwoju, owocami, kwiatami, pyłkiem kwiatowym i nektarem.

ROZMNAŻANIE

Samice nie różnią się wyglądem od samców. Ptaki te gniazdo zakładają w dziuplach; samice składają dwa jaja i wysiadują je około 24 dni.

WARTO WIEDZIEĆ

Język damy niebieskobrzuchej jest specjalnie przystosowany do pobierania nektaru – na końcu języka występują charakterystyczne dla lorys pędzelki, które pomagają zbierać płynny pokarm.

  • nazwa łacińska: Lorius lory
  • nazwa angielska: Black-capped Lory
  • status zagrożenia: IUCN Red List: LC – least concern/ mniejszej troski
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Załącznik II

Przyjaciele ZOO