Bilety

Czubacz zmienny

« Zwierzęta
Czubacz zmienny

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Zamieszkuje wilgotne nizinne lasy Meksyku, Centralnej Ameryki i Kolumbii.

AKTYWNOŚĆ

Czubacze większość czasu spędzają na ziemi żerując w parach lub małych grupach rodzinnych. Ptaki w grupie komunikują się za pomocą kilku różnych dźwięków. Samiec wydaje wysoki gwizd aby ostrzec o niebezpieczeństwie. Spłoszone czubacze chętniej biegną niż odlatują. Lotu używają aby dostać się na bezpieczne gałęzie, na których również nocują.

ODŻYWIANIE

Ich dieta składa się głównie z opadłych owoców, jagód i nasion. Wyszukują też owadów i małych kręgowców.

ROZMNAŻANIE

Lęgi zaczynają się wczesną wiosną. Para ptaków buduje gniazdo na drzewie, niezbyt wysoko nad ziemią. Samica wysiaduje jedno lub dwa białe jaja przez około 30 dni. Po 20 dniach pisklęta przepierzają się, a wkrótce potem stają się samodzielne.

WARTO WIEDZIEĆ

Pisklęta tego gatunku wykluwają się z dobrze rozwiniętymi lotkami. Są gotowe do opuszczenia gniazda w ciągu kilku godzin i potrafią latać już w pierwszych dniach życia.

  • łacińska nazwa: Crax rubra rubra
  • nazwa angielska: Great Curassow
  • Status zagrożenia: IUCN –Red List – VU – vulnerable/narażony
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Zał. III

Przyjaciele ZOO