Bilety

Flaming różowy

« Zwierzęta
Flaming różowy

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Flaming różowy występuje w Azji, Afryce oraz w wielu stanowiskach w Europie. Zamieszkuje płytkie wody lagun, jezior, estuariów i błotnistych plaż. Spotykany na polach ryżowych, a także na niskich wyspach, w zatokach morskich i słonych bagnach.

AKTYWNOŚĆ

Flaming większy jest ptakiem niezwykle towarzyskim. Ptaki te podróżują w grupach liczących nawet tysiące osobników. Wędrują nieustannie, szukając obszarów z zasobami wystarczającymi aby utrzymać całe stado, zwłaszcza w okresie godowym. Komunikują się za pomocą głosów i wskazówek wizualnych.

ODŻYWIANIE

Zjadają organizmy powszechnie występujące w błocie, takie jak glony, okrzemki, skorupiaki, larwy owadów i mięczaki.

ROZMNAŻANIE

Gody rozpoczynają się widowiskowymi grupowymi tokmi. Para buduje gniazdo z błota. Kopiec gniazdowy jest utwardzany przez słońce; na jego szczycie znajduje się wklęsły środek na jajo. Samiec i samica wysiadują jajo. Młode pozostaje pod opieką rodziców od 65 do 90 dni. Flamingi różowe rozmnażają się raz w roku.

WARTO WIEDZIEĆ

Algi spożywane przez flamingi pomagają tym ptakom utrzymać różowy kolor upierzenia.

  • nazwa łacińska: Phoenicopterus roseus
  • nazwa angielska: Greater Flamingo
  • status zagrożenia: IUCN Red List VU – vulnerable/ narażony