Bilety

Bongo górskie

« Zwierzęta
Bongo górskie

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Afryka – środkowa Kenia i góry Aberdare. Górskie lasy deszczowe z gęstym runem.

AKTYWNOŚĆ

Aktywne podczas nocy, ale również rano i wieczorem. W razie zaniepokojenia biega z podniesioną głową, by rogi przylegając do karku nie zahaczały o zarośla. Duże uszy zapewniające dobry słuch są przystosowaniem dla mieszkańców terenów zalesionych. Jasne pasy na tułowiu są kamuflażem przed drapieżnikami.

ODŻYWIANIE

Liście, kora krzewów, trawy, kwiaty, korzenie. Zapotrzebowanie na sól uzupełniane jest z naturalnych lizawek solnych.

ROZMNAŻANIE

Po ciąży trwającej około 9,5 miesiąca samica rodzi się 1 młode, które ukrywa w poszyciu leśnym i odwiedza je na czas karmienia. Po około 1-2 tygodniach potomek dołącza do stada. W warunkach zoo mogą dożyć około 19-21 lat.

WARTO WIEDZIEĆ

W środowisku naturalnym pozostało jedynie ok. 70-80 dorosłych osobników.

  • nazwa łacińska : Tragelaphus eurycerus isaaci
  • nazwa angielska : Mountain Bongo
  • status zagrożenia: IUCN Red List – CR (krytycznie zagrożony)
  • objęty Europejskim Programem Ochrony Zwierząt – EEP (European Endangered Species Programme)