Bilety

Boa kubański

« Zwierzęta
Boa kubański

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Ameryka Północna, największy wąż zamieszkujący Kubę, endemit. Preferuje tropikalne suche lasy i zarośla. Spotykany w dziurach i stosach skalnych, niekiedy również na polach uprawnych.

AKTYWNOŚĆ

Poluje nocą. Nie zadaje ofierze śmiertelnych ran zębami. Zamiast tego używa ich do chwytania zdobyczy, a następnie owija swoje ciało dwa lub trzy razy.
Za każdym razem, gdy ofiara wydycha powietrze, boa zaciska mocniej, uniemożliwiając rozszerzanie się żeber, przepony, płuc i serca. Ofiara w końcu się dusi.

ODŻYWIANIE

Boa kubański żywi się małymi ssakami, w tym gryzoniami.

ROZMNAŻANIE

Samica rodzi 2–10 młodych o długości 60–70 cm.

WARTO WIEDZIEĆ

Boa kubański ma stosunkowo słaby wzrok i zamiast tego polega na języku, który wychwytuje w powietrzu drobne cząsteczki zapachowe. Te zaś przenoszone
są do narządu Jacobsona, głównego organu powonienia, umiejscowionego w podniebieniu.

  • łacińska nazwa: Chilabothrus angulifer
  • nazwa angielska: Cuban Boa
  • Status zagrożenia: IUCN –Red List – LC – least concern/ mniejszej troski
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Zał. II

Przyjaciele ZOO