Bilety

Binturong

« Zwierzęta
Binturong

Zamieszkujący Borneo, Sumatrę i Jawę binturong, prowadzi nadrzewny tryb życia. Jest jednak na tyle ciężki, że schodzi na ziemię, żeby przejść z drzewa na drzewo lub w poszukiwaniu pokarmu. Jest zwierzęciem nocnym, ale odnotowywano także dzienną aktywność.
Jest wszystkożerny, znaczną część jego diety stanowią owoce. Poluje na małe zwierzęta, czasem zjada padlinę.
Ciąża u tego gatunku trwa 92 dni. Zwykle rodzą się od jednego do trzech młodych, które osiągają rozmiar dorosłego osobnika po roku.

Czy wiesz że…
Binturong to jeden z dwóch przedstawicieli zwierząt drapieżnych, posiadających chwytny ogon. Ogon ten ułatwia mu poruszanie się w koronach drzew.
Długie, kudłate futro utrzymuje jego skórę suchą, a czerwono-brązowe oczy dodają urokliwego wyrazu.

  • łacińska nazwa: Arctictis binturong
  • status zagrożenia: IUCN Red List V- zagrożony