Bilety

Bernikla rdzawoszyja

« Zwierzęta
Bernikla rdzawoszyja

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Gęś ta żyje w północnych obszarach Azji Środkowej. Zimę spędza na północ od Morza Czarnego. W okresie lęgowym preferuje tereny o niskiej roślinności.
Zimą spotkać ja można w pobliżu strumieni, jezior i bagien.

AKTYWNOŚĆ

Choć jest to niewielka gęś, bywa agresywna i nieustępliwa, szczególnie względem osobników swego gatunku. Ma charakterystyczny donośny głos.

ODŻYWIANIE

Liście, łodygi i zielone części roślin wodnych.

ROZMNAŻANIE

Jaja, zwykle jest ich 6, zaczyna wysiadywać jeszcze zanim roztopią się ostatnie śniegi na Syberii. Wyklute po 24 dniach inkubacji pisklęta mają szansę pożywiać się na świeżo wykiełkowanej trawie.

WARTO WIEDZIEĆ

Bernikle często składają jaja w sąsiedztwie gniazd sowy śnieżnej lub sokoła wędrownego. Takie towarzystwo zapewnia ich lęgom ochronę przed drapieżnikami.

  • nazwa łacińska: Branta ruficollis
  • nazwa angielska: Red-breasted Goose
  • status zagrożenia: IUCN Red List – VU -vulnerable/ narażony
  • ochrona: CITES – Załącznik II

Przyjaciele ZOO