Bilety

Bernikla kanadyjska

« Zwierzęta
Bernikla kanadyjska

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Ameryka Północna. Introdukowana i inwazyjna w Australii, Azji i Europie. Zasiedla wszelkie zbiorniki wodne. Preferuje gęstą niską roślinność, żeruje również na obszarach rolniczych.

AKTYWNOŚĆ

Gęś ta ma niewielu naturalnych wrogów. Świetnie się adaptuje do nowych warunków. Toleruje w swoim otoczeniu obecność człowieka. Jest inteligentna i ma świetną pamięć. Rozpoznaje i zapamiętuje także osoby.

ODŻYWIANIE

Wszelkie rośliny, ale także bezkręgowce, owady i ryby.

ROZMNAŻANIE

Bernikle to troskliwi i wytrwali rodzice. Tylko w wyjątkowych sytuacjach porzucają gniazdo lub tracą pisklęta. Są duże, płodne, agresywne i przez to są w stanie wypierać inne gatunki gęsi z ich terytoriów.

WARTO WIEDZIEĆ

Mogą pokonać 2400km w ciągu zaledwie 24 godzin przy sprzyjającym wietrze, ale zazwyczaj podróżują w znacznie wolniejszym tempie.

  • nazwa łacińska: Branta canadensis
  • nazwa angielska: Canada Goose
  • status zagrożenia: IUCN Red List – LC – least concern/ mniejszej troski

Przyjaciele ZOO