Bilety

Zamieszkuje Indonezję, Papuę Nową Gwineę, Wyspy Salomona. Jej środowiskiem są tropikalne lasy. Papuga ta żywi się owocami, jagodami, nasionami, orzechami i nektarem. Ze względu na swoją dietę pełni w lesie ważną rolę: rozsiewa rośliny wydalając ich niestrawione nasiona oraz zapyla kwiaty.

Ptaki tego gatunku mają mocno zaznaczony dymorfizm płciowy, przez co samce i samice uznawane były jeszcze w zeszłym stuleciu za dwa odrębne gatunki.

Samica składa jaja w dziupli, a samiec przez okres inkubacji przynosi jej pokarm. Po wykluciu młode karmione są przez oboje rodziców, czasem w tym procesie pomaga starsze rodzeństwo z poprzednich lęgów pary dominującej.
Barwnica to głośny ptak. Potrafi naśladować dźwięki, w tym mowę ludzką.

  • nazwa łacińska: Eclectus roratus
  • status zagrożenia:
  • IUCN Red List: L – mniejsze ryzyko
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Załącznik II

Przyjaciele ZOO