Bilety

Ara militaris

« Zwierzęta
Ara militaris

(daw. ARA ZIELONA)

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Występuje na obszarach od Meksyku do Argentyny. Preferuje tereny nizinne, gdzie zamieszkuje wilgotne lasy i podnóża gór porośnięte drzewami.

AKTYWNOŚĆ

Wśród gęstej flory łatwiej usłyszeć niż zobaczyć tego skrzekliwego i głośnego ptaka. Najczęściej widywana jest w parach lub małych grupach, natomiast dużo większe stada ptaków zbierają się w miejscach odpoczynku na klifach lub na dużych drzewach.

ODŻYWIANIE

Żywią się owocami, jagodami, orzechami i nasionami. Ich dziób jest przystosowany do rozłupywania nawet najtwardszych łupin.

ROZMNAŻANIE

Są monogamiczne, a pary łączą się na całe życie. Składają 2 jaja, najchętniej w dziupli w pobliżu klifu, który daje im ochronę przed drapieżnikami.

WARTO WIEDZIEĆ

Ary zielone uzupełniają dietę w mikroelementy liżąc glinę na stromych brzegach rzek. W ten sposób również neutralizują trucizny zawarte w zjadanych wcześniej nasionach i pędach roślin.

  • nazwa łacińska: Ara militaris mexican
  • ochrona: IUCN Red List – VU – vulnerable/ zagrożony
  • CITES Załącznik I
  • objęty Europejskim Programem Hodowli w oparciu o Księgę Rodowodową – ESB (European Studbook)

Przyjaciele ZOO