Bilety

Anoa nizinny

« Zwierzęta
Anoa nizinny

(daw. ANOA)

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Jest to gatunek endemiczny, żyjący tylko na wyspie Sulawesi w Indonezji (nazywanej również wyspą Celebes).

AKTYWNOŚĆ

Zazwyczaj są samotnikami, czasem mogą tworzyć grupy do pięciu osobników. Najbardziej aktywne są w godzinach porannych i popołudniowych, lubią wodne
i błotne kąpiele. W naturze żyje do 20 lat, pod opieką człowieka dożywają 30 lat.

ODŻYWIANIE

Odżywiają się roślinami wodnymi, paprociami, trawą, owocami, palmami i imbirem. Na obszarach na których nie ma dostępu do wody źródlanej
i lizawek mogą pić wodę morską, które dostarcza im składników mineralnych.

ROZMNAŻANIE

Samica rodzi jedno młode, rzadziej bliźnięta. Nowonarodzone osobniki są pokryte grubym, wełniastym, żółto-brązowym futrem. Samica opiekuje się potomstwem do 6-9 miesiąca życia.

WARTO WIEDZIEĆ

Dzika populacja tego gatunku liczy mniej niż 2 500 dorosłych osobników. Zwierzęta te tracą swoje naturalne siedliska. Lasy w których żyją są wycinane
i zmieniane w tereny rolnicze przeznaczone pod uprawy.

  • łacińska nazwa: Bubalus depressicornis
  • nazwa angielska: Lowland anoa
  • Status zagrożenia: IUCN –Red List – EN – (endangered/zagrożony)
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Zał. I
  • objęty Europejskim Programem Ochrony Zwierząt – EEP (European Endangered Species Programme)

Przyjaciele ZOO