Bilety

Anakonda żółta

« Zwierzęta
Anakonda żółta

Występuje w Ameryce Południowej. Zamieszkuje bagna, mokradła, lasy porastające brzegi wolno płynących rzek i strumieni. Dużą część czasu spędza w wodzie. Poluje raz na kilka miesięcy, ponieważ układ pokarmowy tego dusiciela funkcjonuje stosunkowo powoli. Osiąga znacznie mniejsze rozmiary (2,4 m – 4,6 m) od swojej krewniaczki anakondy zielonej. Długość życia: do 20 lat. Żywi się ptakami, drobnymi ssakami, gadami, rybami, rzadziej padliną. Gatunek jajożyworodny. Samica po 6 miesiącach ciąży rodzi od 4 do 80 młodych, o długości około 60 cm.

Warto wiedzieć:
Do ciała anakondy żółtej mogą przyczepiać się kleszcze z rodziny Ixodidae. Zaobserwowano, że wąż ten może wydzielać specyficzną substancję zapachową działającą odstraszająco na ten gatunek pasożytniczy.

  • nazwa łacińska: Eunectes notaeus
  • Gatunek chroniony Konwencją Waszyngtońską CITES – Załącznik II

Przyjaciele ZOO