Bilety

Amazonka żółtogłowa

« Zwierzęta
Amazonka żółtogłowa

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Amazonkę żółtogłową można spotkać od środkowego Meksyku po środkową część Ameryki Południowej. Ptak zamieszkuje wilgotne niziny, lasy tropikalne
i wysokie zarośla, lasy sosnowe i obszary rolnicze.

AKTYWNOŚĆ

Jest to gatunek osiadły i przemieszcza się tylko lokalnie, a związane jest to ze zmianami w dostępności pokarmu. Poza sezonem lęgowym ptaki gromadzą
się w duże stada na wspólnych noclegowiskach. W ciągu dnia żerujące ptaki spotyka się w grupach liczących około 10 osobników.

ODŻYWIANIE

Żywią się nasionami, orzechami, owocami, jagodami, kwiatami i pąkami liściowymi.

ROZMNAŻANIE

Amazonki to ptaki monogamiczne. Toki u tego gatunku są mało skomplikowane. Lęgi odbywają raz w sezonie. Samica składa od 2 do 4 jaj. Ptaki wysiadują jaja przez około 25 dni. Potomstwo usamodzielnia się po około 2 miesiącach od wyklucia.

WARTO WIEDZIEĆ

Przysmakiem amazonek są rośliny uprawne takie jak awokado, kukurydza, cytryny i zielone banany.

  • łacińska nazwa: Amazona ochrocephala
  • nazwa angielska: Yellow-Crowned Amazon
  • Status zagrożenia: IUCN –Red List – LC – least concern/ mniejszej troski
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Zał. II

Przyjaciele ZOO