Bilety

Amazonka niebieskoczelna

« Zwierzęta
Amazonka niebieskoczelna

Mieszka w Boliwii, Paragwaju, Brazylii i płn. Argentynie. Zamieszkuje wiele typów środowisk: gęste lasy, tereny zalewowe, łąki i sawanny. W poszukiwaniu pokarmu ptaki czasem udają się na pola uprawne, daleko poza zasięg ich terytorium lęgowego. Żywi się owocami, nasionami, orzechami, pędami i kwiatami roślin typowych dla lasów amazońskich.
Papuga ta żyje w parach i jest monogamiczna, ale utrzymuje stały kontakt z grupą. W czasie lęgów para wspólnie żeruje i przebywa blisko siebie. Amazonki niebieskoczelne gniazdo zakładają w dziupli, gdzie samica raz w roku składa 2-3 jaja. Pisklęta pojawiają się po 30 dniach wysiadywania, opuszczają dziuplę po dwóch miesiącach, ale wciąż pozostają pod opieką dorosłych.

Ze względu na swoje zielone krytyczne barwy, amazonki nie są łatwym łupem. Naturalnymi wrogami amazonki niebieskoczelnej są ptaki szponiaste: sowy, sokoły, jastrzębie.

Czy wiesz, że zidentyfikowano 9 różnych wokalizacji, których używają te ptaki. Przynajmniej sześć z tych głosów udało się przypisać do konkretnych sytuacji związanych z aktywnością ptaków.

  • nazwa łacińska: Amazona aestiva
  • nazwa angielska: Blue-fronted Amazon
  • status zagrożenia:
  • IUCN Red List: L – mniejsze ryzyko
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Załącznik II

Przyjaciele ZOO