Bilety

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Występuje w Ameryce Południowej wyłącznie w formie udomowionej. Żyje w Andach południowego Peru, zachodniej Boliwii, niekiedy w Ekwadorze oraz północnym Chile, na wysokości od 3 500 do 5 000 m n.p.m.

AKTYWNOŚĆ

Alpaka jest zwierzęciem stadnym. Żyje w grupach rodzinnych składających się z samca alfa, samic i ich młodych. Alpaka ostrzega stado przed intruzami, robiąc ostre, głośne wdechy, które brzmią jak piskliwe ryki. Alpaka może zaatakować mniejsze drapieżniki przednimi nogami, pluć lub kopać.

ODŻYWIANIE

W swojej diecie potrzebuje głównie trawy pastwiskowej, siana lub kiszonki (zielonka poddana fermentacji biologicznej).

ROZMNAŻANIE

Samica doświadcza owulacji indukowanej, co oznacza, że akt krycia i obecność nasienia powoduje ich owulację. Alpaki mogą rozmnażać się o każdej porze roku. Większość rozmnaża się jesienią lub późną wiosną. Okres ciąży wynosi średnio 11,5 miesiąca i zwykle rodzi się jedno młode, nazywane cria (hiszp:. dziecko). Średnia długość życia alpaki wynosi od 15 do 20 lat.

WARTO WIEDZIEĆ

Alpaka, podobnie jak lama, potrafi pluć. Samica alpaki pluje, gdy nie jest zainteresowana samcem. Obie płcie alpaki trzymają innych z dala od jedzenia lub wszystkiego, na co mają oko.

  • nazwa łacińska: Vicuna pacos
  • nazwa angielska: Alpaca
  • Status zagrożenia: IUCN –Red List – NE – not evaluated/ gatunek nieoszacowany wg kryteriów IUCN