Bilety

Aleksandretta większa

« Zwierzęta
Aleksandretta większa

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Wystęuje w centralnej Azji. Zamieszkuje obszary pustynne, zakrzewienia i lasy.

AKTYWNOŚĆ

Zwykle przebywa w małych stadach. Tworzy większe grupym zwykle przy obfitości pokarmu i na wspólnych noclegowiskach, gdzie ptaki z dużego obszaru mogą gromadzić się na jednym dużym drzewie. Kiedy ptaki siedzą na drzewach, bardzo dobrze się kamuflują i mogą być trudne do zauważenia.

ODŻYWIANIE

Gatunek wszystkożerny: żywi się szeroką gamą dzikich i uprawnych nasion, kwiatów, pąków kwiatowych, nektaru, zbóż, owoców i warzyw, ale także owadami.

ROZMNAŻANIE

Gniazduje w dziuplach drzew, palmach, rzadziej w budynkach.

WARTO WIEDZIEĆ

Ptak ten był znany w Europie jako pupil domowy już 350 lat p.n.e., gdy osobniki tego gatunku zostały przywiezione do Grecji przez Aleksandra Wielkiego jako upominek.

  • nazwa łacińska: Palaeornis eupatria
  • nazwa angielska: Alexandrine Parakeet
  • status zagrożenia: IUCN Red List: NT – near threatened/ bliski zagrożenia
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Załącznik II

Przyjaciele ZOO