Bilety

Aguti oliwkowy

« Zwierzęta
Aguti oliwkowy

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Zamieszkuje tereny Brazylii, Argentyny i Paragwaju. Preferuje pobrzeża lasów tropikalnych, sawann i terenów uprawnych. Wylesianie jest jednym z głównych zagrożeń dla dalszego istnienia aguti oliwkowego.

AKTYWNOŚĆ

Buduje nory i miejsca do spania w wydrążonych kłodach, wśród głazów wapiennych, pod korzeniami drzew. Zapach odgrywa bardzo ważną rolę we wzajemnej komunikacji.

ODŻYWIANIE

Podstawowym pokarmem są owoce, orzechy oraz nasiona. Aguti znane jest jako „ogrodnik lasu”, ponieważ często zakopuje orzechy i nasiona, zapominając, gdzie je umieścił. W ten sposób pomaga rozwijać się kolejnym roślinom.

ROZMNAŻANIE

Gatunek tworzy pary monogamiczne. Podczas zalotów samiec spryskuje samicę moczem, co prowokuje ją do specyficznego tańca godowego. Noworodki są w pełni owłosione, oczy mają otwarte, aktywnie poruszają się w pierwszych godzinach życia.

WARTO WIEDZIEĆ

Aguti znane jest również jako jedyne zwierzęta, które potrafią samodzielnie otworzyć orzechy brazylijskie, używając wyjątkowo ostrych zębów i siły żuchwy.

  • nazwa łacińska: Dasyprocta azarae
  • nazwa angielska: Azara’s agouti
  • Status zagrożenia: IUCN –Red List – DD – data deficient/ niedostatecznie rozpoznany
  • objęty Europejskim Programem Hodowli w oparciu o Księgę Rodowodową – ESB (European Studbook)

Przyjaciele ZOO