Bilety

Afrykanka żółtobrzucha

« Zwierzęta
Afrykanka żółtobrzucha

Ta papuga pochodzi z południowej części Afryki Zachodniej, zamieszkuje skraje sawanny i lasy tropikalne. Afrykanki widywane są pojedynczo, w parach lub w małych grupkach. Żerują na ziemi i na drzewach, gdzie szukają ziaren, nasion i owoców.Podczas snu często chowają głowę i stopy pomiędzy pióra, by w ten sposób zachować więcej ciepła.

Ich głosy to gwizdy i świsty. Choć zdolność do rozrodu osiągają w wieku 2-3 lat, to do lęgów często przystępuje znacznie później. W dziuplach zakładają gniazda i składają jaja (od 2 do 4). Są to ptaki długowieczne, żyją nawet ponad 30 lat. Trzymane w domach uczą się szybko naśladować dźwięki otoczenia, natomiast rzadziej niż inne gatunki papug powtarzają słowa.

Czy wiesz że…
Młode afrykanki żółtobrzuche można łatwo rozpoznać, ponieważ ich tęczówki są czarne przez pierwsze miesiące życia. Żółtego koloru nabierają z czasem.

  • nazwa łacińska: Poicephalus senegalus
  • nazwa angielska: Senegal Parrot
  • Status zagrożenia: IUCN Red List: L – mniejsze ryzyko
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Załącznik II

Przyjaciele ZOO