11 grudnia 2020

Pędzlogony i jak o nie dbać

Pędzlogony i jak o nie dbać

Ponieważ nasze pawilony chwilowo pozostają dla Was zamknięte, chcemy przybliżyć Wam jednego z naszych „niedostępnych” podopiecznych.
Pędzlogony to sympatyczne i kontaktowe zwierzęta, które potrzebują nieco czasu, dużo troski i cierpliwości, aby się oswoić. Właściwa opieka po pewnym czasie owocuje zaufaniem podopiecznych, które następnie bez lęku wspinają się opiekunowi po rękach.
Pędzlogon, zwany też popielicą afrykańską, to gryzoń prowadzący nocny tryb życia. Zajmuje drzewiasto-krzewiaste rejony Afryki. Lubi wysokie temperatury 21-25 °C. Przy ochłodzeniu, gdy temperatura spadnie poniżej 19°C – zapada w stan hibernacji, który może być niebezpieczny dla jego zdrowia lub nawet życia!
Ich przysmakiem są ziarna i orzechy, susz ziół, świeże lub suszone owoce (brokuł, pomidor, batat, seler, pietruszka, marchew, burak, ogórek). Dietę w zoo wzbogaca się o niewielką ilość żywych owadów np. mączniki, gotowane jajko kurze lub sparzone jajko przepiórcze, gotowane mięso z królika i kurczaka.
W hodowli pędzlogonów należy też pamiętać o świeżych patykach do gryzienia, ponieważ zęby gryzoni rosną całe życie, przez co muszą je ścierać.

Pędzlogon jest zwierzątkiem bardzo aktywnym, świetnie się wspina i skacze.
Żyje w grupach rodzinnych.
Pędzlogony w naturze śpią i budują gniazda w dziuplach. W takim schronieniu po 24-dniowej ciąży na świat przychodzi kilka młodych, którymi opiekuje się troskliwa matka wraz z innymi samicami w stadzie.
Zwierzątka przedstawiła Wam opiekunka pędzlogonów – Anna Gembiak.