4 maja 2020

Kontrowersyjna papuga

Kontrowersyjna papuga

Aleksadretta obrożna to średniej wielkości papuga o pięknym zielonym upierzeniu, różowo-czerwonym dziobie i imponująco dłuuugim ogonie. Na jej szyi znajduje się czarna półobroża, której ptak zawdzięcza swą nazwę. W hodowli występuje aż 20 odmian barwnych!
Aleksandretta zamieszkuje środkową Afrykę oraz Półwysep Indyjski. Nie ma zbyt dużych wymagań co do środowiska – spotkać ją można zarówno na terenach zakrzewionych, w różnego rodzaju lasach, jak i na sawannach, a także w parkach i w ogrodach. Pokarm papugi stanowią ziarna, nasiona, orzechy, owoce, jagody, nektar i kwiaty. Ponieważ jest łatwa w hodowli, często bywa pupilem domowym. Choć potrafi naśladować ludzką mowę, jej naturalny głos jest wysoki i skrzekliwy, co może mocno zniechęcać nieświadomych tego amatorów papug do trzymania ptaka w mieszkaniu.

Częściowo przypadkowo, a czasem celowo introdukowana została w Ameryce Północnej oraz na Bliskim i Dalekim Wschodzie. Obecnie zasiedla coraz więcej krajów europejskich – regularnie spotkać ją można w Hiszpanii, Portugalii, we Francji, Wielkiej Brytanii, Belgii i Niemczech. W krajach tych papuga z sukcesem podchodzi do lęgów, a jej populacja rośnie z roku na rok. Najwyraźniej europejskie warunki pokarmowe i klimatyczne spełniają jej niewygórowane wymagania.

Aleksandretta obrożna przez szereg lat w polskim krajobrazie pojawiała się sporadycznie, choć regularnie i zwykle była wynikiem ucieczki ptaka z niewoli. Sytuacja zmieniła się w 2018 roku, kiedy to w Nysie doszło do pierwszego potwierdzonego lęgu papug w naszym kraju. Otwarło to przed nimi nową furtkę – mogą zdobywać nowe tereny.

Aleksandretty obrożne to niezwykle kontrowersyjne ptaki.

Z jednej strony może cieszyć informacja, że w Polsce pojawiły się dzikie egzotyczne papugi. Będzie to w naszej ornitofaunie jakieś urozmaicenie… Ale czy rzeczywiście będzie bardziej kolorowo, głośno i oryginalnie?

Biolodzy mają co do tego wątpliwości.
Jak się okazuje na zachodzie Europy aleksandretty nie są już tak mile widziane. Poza faktem że są w dużych grupach dosyć hałaśliwe, mają też inne grzeszki na sumieniu.

Ponieważ aleksandretty gnieżdżą się w dziuplach, a same ich nie potrafią wykuć i zasiedlają te już istniejące, stanowią przez to uciążliwą konkurencję dla europejskich dziuplaków: dzięciołów, kowalików, szpaków, może nawet dudków. Ale nie tylko dla ptaków są one groźne. Jak pokazują badania, ta inteligentna, wytrzymała i silna papuga zdziesiątkowała miejską populację zagrożonych borowców olbrzymich w Hiszpanii zabijając ssaki podczas przejmowania schronień tych nietoperzy w pniach drzew w miejskim parku. W ciągu zaledwie kilku lat liczba zajmowanych przez populację nietoperzy drzew spadła o 80%. Niestety pomysły na pozbycie się gatunku inwazyjnego zostały odrzucone, gdyż papugi cieszyły się zbyt dużą popularnością wśród osób odwiedzających park.

Jak się okazuje przypadkowe wzbogacenie środowiska o nowy gatunek często wcale nie przyczynia się do powiększenia bioróżnorodności, a może nawet zadziałać w przeciwnym kierunku…