Bilety

(Columba palumbus)

Wygląd:

Cechą charakterystyczną grzywacza jest niebieskawopopielate ubarwienie z różowawą plamą na piersi oraz białe paski na skrzydłach. Na bokach szyi widnieją zielonkawe oraz białe plamy. Dorosłe osobniki mają żółtą tęczówkę oka i pomarańczowoczerwony dziób. Młode nie posiadają białej plamy na szyi, zaś ich dziób i tęczówki oczu są ciemne. Samice są nieco lżejsze od samców. Długość ciała: 41-45 cm. Masa ciała: 500 – 600 g. Rozpiętość skrzydeł: 70-80 cm.

Występowanie:

Zamieszkuje środkową, wschodnią i północną Europę po Morze Kaspijskie, sporadycznie zachodnią Azję. W Polsce gniazduje na terenie całego kraju.

Rozmnażanie:

Gniazdo zakłada na drzewie w lesie, parku, ogrodzie, mieście. Zbudowane jest  z patyków ułożonych blisko pnia drzewa. Charakteryzuje się ono tak cienką konstrukcją, że czasami od spodu prześwitują jaja. W okresie godowym samiec grucha oraz wykonuje loty tokowe z głośnym klaskaniem skrzydłami. Samica składa 2 jaja, które wysiaduje przez ok. 16 dni. Pisklęta karmione są tzw. „ptasim mleczkiem”, które jest wytworem wola rodziców, regulowanym przez hormon przysadki – prolaktynę. Młode przebywają w gnieździe przez około miesiąc. Potem dokarmiane są przez rodziców jeszcze około dwa tygodnie. Dojrzałość płciową osiągają w wieku 1 roku.

Pokarm:

Zjada nasiona, ziarna zbóż, korzonki, kwiaty, pączki, liście, a także owady, pająki, dżdżownice i ślimaki.

Ochrona: Wg IUCN posiada status LC (najmniejszej troski).

Przyjaciele ZOO