Olej palmowy produkowany jest z nasion olejowca gwinejskiego, palmy która jest endemicznym gatunkiem afrykańskim. Tam też był od wielu lat był produkowany i wykorzystywany na niewielką skalę. Od lat 70-80 XX zaczął być używany przez światowych producentów na masową skalę.
- 85% światowej produkcji oleju palmowego pochodzi z Indonezji i Malezji, jedynych krajów zamieszkiwanych przez orangutany
- Wydajność produkcji oleju palmowego z 1ha jest najwyższa spośród innych olejów roślinnych – 3,74 ton z 1ha rocznie (olej rzepakowy 0,67 t z 1ha rocznie, sojowy 0,48 t 1ha rocznie).
- Przez 40 lat pod uprawę olejowca gwinejskiego wycięto 17 mln hektarów lasów (powierzchnia Polski 31 mln hektarów). Połowę powierzchni stanowiły lasy zamieszkiwane przez orangutany.
- Szacuje się, że do 2025 roku pod uprawę zostanie wycięte kolejne 15 mln hektarów
- Każdej minuty wycinana jest powierzchnia wielkości 27 boisk do piłki nożnej
- Według Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska, jeśli utrzyma się obecne tempo produkcji oleju palmowego to w 2022 roku zostanie zniszczonych 98% lasów Sumatry i Borneo.
- Wiele badań wskazuje, że przetworzony olej palmowy jest szkodliwy dla zdrowia.
Olej palmowy jest zawarty w 50% produktów, których używamy na co dzień:
- kosmetyki (szampony, mydła, pasty do zębów, balsamy, kremy, dezodoranty)
- żywność (płatki śniadaniowe, ciastka, chleby pakowane, frytki, sałatki, pizza, sosy, mrożonki, batoniki, chipsy, czekolady, lody)
- detergenty (płyny do szyb, czyszczenia łazienek i kuchni, proszki i płyny do prania)
- karmy i kosmetyki dla domowych zwierząt
Inne nazwy oleju palmowego
Olej palmowy jest mieszaniną różnych kwasów tłuszczowych, po oddzieleniu od siebie są używane pojedynczo, stąd te nazwy:
- olej palmowy
- ziarno palmowe
- siarczan sodowolauretowy
- kwas palmitynowy
- olej roślinny
- gliceryl
- kwas stearynowy
- stearynian
- palmitynian
- sodium palmate
- siarczan laurylowy
- tłuszcz roslinny
- palmityna
- Sodium Palm Kernelate
- Hydrated Palm Glycerides
- Alkohol Palmitylowy
- Olej z ziaren palmowych
- palmoleina