Bilety

Niedźwiedzie polarne i wtyczki

« Od bieguna do bieguna
Niedźwiedzie polarne i wtyczki

Co ma wspólnego niedźwiedź polarny z wtyczką? Oboje są bohaterami kampanii Europejskiego Stowarzyszenia Ogrodów Zoologicznych i Akwariów – EAZA. Co łączy niedźwiedzia z gniazdkiem?

Zasoby naszej planety są ograniczone. Coraz częściej ludzie sięgają po zasoby ekosystemów zależne od dzikich zwierząt, to powoduje spadek ich  liczby i różnorodności. Tylko przez poszerzanie wiedzy o korzystaniu z tego co już jest dostępne, zredukujemy nasz negatywny wpływ na gatunki żyjące w dzikim środowisku. Możemy także pomóc oszczędnie korzystając z energii, zaczynając od wyciągania wtyczki z gniazdka, gdy już nie korzystamy ze sprzętów elektronicznych. Dlaczego jednak jest to tak ważne dla niedźwiedzi polarnych?

Zwierzęta te są szeroko rozpowszechnione w Arktyce. Zamieszkują większość naturalnego środowiska. W 2009 IUCN Grupa Specjalistów badających niedźwiedzie polarne szacowała, że ich liczba nie przekracza 20 000. Niedźwiedź polarny jest dużym mięsożercą i potrzebuje dostępu do mięsa fok oraz dużych obszarów morskich i lodowego środowiska, by móc z łatwością szukać zdobyczy. Zasięg występowania niedźwiedzi wynosi kilka tysięcy, a nawet kilkaset tysięcy kilometrów kwadratowych. Średnio niedźwiedź polarny potrzebuje 43. fok obrączkowych lub narp rocznie do przeżycia. Dlatego populacja 20 000 polarnych niedźwiedzi na świecie wymaga więcej niż milion fok rocznie. W konsekwencji, polarne niedźwiedzie do przeżycia potrzebują dużych populacji fok i ogromnych terenów lodu, z których niedźwiedzie mogą polować. Tylko jeśli utrzymamy wystarczająco „chłodną” planetę do zachowania polarnych, morskich ekosystemów może nasze wnuki i ich wnuki zobaczą niedźwiedzie polarne i pingwiny królewskie w ich naturalnych środowiskach. To jest jeszcze możliwe, ale nie mamy dużo czasu do stracenia.

Niedźwiedzie zjadają też tusze martwych wielorybów i morsów wyrzucone na plażę. Choć tusze mają duże wartości odżywcze, jest to korzyść dla niewielu niedźwiedzi w krótkim czasie, nie są jednak wystarczająco obfite dla dużej populacji niedźwiedzi polarnych w długiej perspektywie. W ciągu kilkudziesięciu tysięcy lat polarne niedźwiedzie ewoluowały z niedźwiedzia ”lądowego” na niedźwiedzia „lodowego”. Tego procesu nie można cofnąć w ciągu kilku pokoleń. Oznaczałoby to, że niedźwiedź polarny znów musi stać się niedźwiedziem lądowym i powrócić do diety złożonej z jagód, różnych roślin i ptasich jaj. Odmienny pokarm i jego źródła oferują zbyt mało wartości odżywczych wobec zużywanej przez zwierzę energii. Całkowita energia dostępna z lądowych źródeł pokarmu jest mniejsza w porównaniu z tym, co zwierzę może uzyskać polując na morskim lodzie. Polarne niedźwiedzie to duże zwierzęta i stały się takimi jedząc foki, a nie rośliny.

Jak Ty możesz pomóc niedźwiedziom? Dowiedz się więcej, wchodząc w ten link.

Przyjaciele ZOO