1 lutego 2021

Dzień bez oleju palmowego

Dzień bez oleju palmowego

1 lutego obchodzimy Dzień Bez Oleju Palmowego. To idealny moment, nie tylko na to, by dowiedzieć się jak wielki udział ma ten surowiec w produktach, które spożywamy i używamy na co dzień, ale również jak swoimi codziennymi wyborami, kształtujemy globalne trendy i co za tym idzie, wpływamy na stopień degradacji środowiska.

O Oleju

Olej palmowy to olej roślinny otrzymywany z palmy olejowej (Elaeis guineensis). W zależności od części rośliny, z której się go pozyskuje dzielimy go na : surowy olej palmowy (CPO, ang. crude palm oil) pochodzący z włóknistego mezokarpu oraz surowy olej palmowy z ziaren palmowych (CPKO, ang. palm kernel oil).

W formie surowej jest dobrą alternatywą dla pozostałych olejów roślinnych, wykorzystywanych w przemyśle (słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy), ponieważ jego produkcja jest znacznie wydajniejsza, a skład chemiczne (duża zawartość karotenoidów i witaminy E) wykazuje zdrowotne właściwości.

Niestety olej obecny w produktach spożywczych na naszych półkach, właściwie zawsze jest w formie rafinowanej, która niestety pozbawiona jest korzystnych składników i zawiera duże ilości tłuszczów trans.

Daleko, daleko stąd…

Głównymi eksporterami oleju palmowego są Indonezja i Malezja (85% światowej produkcji). Gospodarka tych państw jest mocno uzależniona od plantacji olejowca gwinejskiego. Pod jego uprawę wycina się ogromne połacie lasów deszczowych, degradując środowisko oraz zabierając przestrzeń życiową i tak już zagrożonym gatunkom. Jednym z nich jest orangutan – więcej przeczytacie TU. Niestety złożoność powiązań światowej gospodarki oraz stale rosnący popyt na produkty zawierające olej palmowy, uniemożliwiają  całkowite wycofanie oleju palmowego z obrotu.

I co teraz?

 

Najważniejsza jest świadomość.

Jako konsument czytaj etykiety, obok znajdziesz listę nazw pod którymi figuruje olej palmowy w produktach. Idąc na zakupy spróbuj wybierać te, które go nie zawierają. Jeśli będzie to trudne, zrozumiesz jak duży jest to problem.

Zrównoważony olej palmowy

Jeśli musisz wybrać produkt zawierający olej palmowy, wybierz taki, który pochodzi z certyfikowanego źródła. Certyfikat RSPO (z ang. The Roundtable on Sustainable Palm Oil, czyli Stowarzyszenia Na Rzecz Zrównoważonego Przetwórstwa Oleju Palmowego) jest przyznawany producentom i przedsiębiorstwom, które w trakcie uprawy i pozyskiwania oleju palmowego spełniły kryteria :

  • gwarancji, że żadne lasy pierwotne lub obszary różnorodności biologicznej nie mogą być wykorzystywane pod uprawę palmy olejowej
  • zmniejszenia wypalania lasów i traw, co wpływa na zmniejszenie liczby pożarów
  • sprawiedliwego traktowanie pracowników, zgodnie z lokalnymi i międzynarodowymi standardami w zakresie praw pracowniczych
  • ograniczenia stosowania pestycydów

Zapraszamy do zapoznania się z nasza kampanią #olejolej i bycia świadomym konsumentem!